Wat is yoga

Yoga is een staat van zijn waarin we eenheid ervaren.

In eenheid vallen we samen met wat is. We ervaren onszelf niet langer gescheiden van de wereld om ons heen. 

 

Zo een harmonieuze staat van zijn is doorgaans niet waar we ons in bevinden. We ervaren vaak onrust en ontevredenheid. We vinden iets mooi, leuk, lelijk of eng. Onze geest creëert een continue stroom aan likes en dislikes, en zo zijn we in gedachten de hele dag bezig met iets te vinden van dingen en mensen.

 

In yogabeoefening leren we onze actieve en vaak onrustige geest beter kennen. We leren zien en begrijpen hoe onze geest werkt, hoe onze geest ons mee op sleeptouw kan nemen en hoe we de geest stiller kunnen krijgen. Vanuit stilte transformeren we naar een nieuwe manier van zien, waarin we de dingen kunnen waarnemen zoals ze zijn, in plaats van via ons oordeel dat uit de activiteit van de geest voortkomt.

 

Door yogabeoefening leer je oude wijsheden kennen over de menselijke psyche, over het leven en over de dood. Het zijn wijsheden die in ons allemaal aanwezig zijn. 

 

Alle yogavormen waarin we met het lichaam werken, noemen we hatha yoga. Hatha yoga kent verschillende stijlen, onder andere de dynamische vinyasa (ashtanga) en Iyengar, de rustige yin en de restoratieve yoga, de dynamische flow en klassieke hatha.   

 

De door mij zeer gewaardeerde Mukunda Stiles formuleert Hatha Yoga als volgt in zijn boek Structurele Yoga Therapie uit 2001 (vertaling):

 

In hatha yoga brengen we lichaam, denken en emoties in evenwicht. Hatha yoga is geen doel op zich, maar een middel om het denken te leiden door de belemmeringen van onrust en ongemak die men in lichaam, ademhaling en zintuiglijke gewaarwordingen ervaart, weg te nemen.
 

Lees hier meer over de geschiedenis en de achtergrond van yoga.