Wat is yoga

Yoga, tantra en meditatie zijn spirituele beoefeningen met als doel de wereld waarin wij leven te leren zien zoals deze werkelijk is. Als we dit doel hebben bereikt, hebben we ook onze eigen ware aard, onze true nature, leren kennen, en ervaren we eenheid. In eenheid vallen we samen met wat is. We ervaren onszelf niet langer gescheiden van de wereld om ons heen. 

 

Yogabeoefening wordt voor de eerste keer (voor zover bekend) genoemd en omschreven als een methode - het achtvoudige pad - in de klassieke tekst yoga sutras van Patanjali (de tekst is geschreven tussen ca. 200 voor en ca. 200 na Christus). In de yoga sutras lees je in 196 aforismen hoe de menselijke geest werkt en hoe je het achtvoudige pad van yoga zal leiden tot verlichting en verlossing van het aardse lijden.

 

De yoga sutras zijn nog steeds een onuitputtelijke inspiratiebron voor yogi's wereldwijd. Over het beoefenen van asanas - de lichamelijke houdingen die centraal staan in veel yogalessen - zegt de tekst:

 

                            sthira sukham asanam

 

          De houding is zowel krachtig als ontspannen.

 

Een Nederlandse vertaling van de yoga sutras is te vinden op:
http://nl.tripurashakti.com/yoga-sutras-lijst/

 

 

Alle yogavormen waarin we met het lichaam werken, noemen we hatha yoga. Hatha yoga kent tegenwoordig verschillende stijlen: vinyasa (ashtanga), Iyengar, yin, restoratieve yoga, prana flow, slow flow en klassieke hatha.   

 

De door mij zeer gewaardeerde Mukunda Stiles formuleert Hatha Yoga als volgt in zijn boek Structurele Yoga Therapie uit 2001 (vertaling):

 

In hatha yoga brengen we lichaam, denken en emoties in evenwicht. Hatha yoga is geen doel op zich, maar een middel om het denken te leiden door de belemmeringen van onrust en ongemak die men in lichaam, ademhaling en zintuiglijke gewaarwordingen ervaart, weg te nemen.