Wat is yoga

Voor mij is yogabeoefening naar binnen keren. Waarnemen. Het hele lichaam voelen, en alles wat daarin opgeslagen ligt aan emoties en herinneringen. Met mijn adem als mijn anker meditatief bewegen, stilte uitnodigen. In de stilte zie ik de wereld anders. Ze wordt minder ingekleurd door mijn voorkeuren en afkeuren, ik mag haar zien zoals ze is. 

 

Alle yogavormen waarin we met het lichaam werken, noemen we hatha yoga. Hatha yoga kent tegenwoordig verschillende stijlen, onder andere de dynamische vinyasa (ashtanga) en Iyengar, de rustige yin en de restoratieve yoga, de zacht dynamische flow en klassieke hatha.   

 

Lees meer over de geschiedenis en de achtergrond van yoga en meditatie. 

Jouw yoga

Jouw yogabeoefening kan beginnen met het leren van oefeningen waarin je met adem, lichaam en geest leert werken. Op een mat, met een yogadocent. Sommige oefeningen vind je plezierig, andere vind je confronterend en zwaar. 

 

Jouw yogabeoefening kan ertoe leiden dat je vaker gaat reflecteren op gedachten, handelingen en emoties, en de relatie daartussen.  

 

Jouw yogabeoefening kan ertoe leiden dat je eerder stresssignalen gaat herkennen, dat je diep kan ontspannen, beter gaat slapen en beter weet wat je nodig hebt in het leven.

 

Yogabeoefening is een weg van transformatie. De kans is groot dat je kijk op het leven erdoor verandert. 

 

Maar geloof niets van wat ik zeg, zei de Boeddha. Ga zitten, mediteer, en ervaar.