Somatische yoga

Somatische yoga, ik ben er al een paar jaren verliefd op en sinds een tijdje noem ik de yoga die ik aanbied ook zo. Maar wat is het eigenlijk? En is het wel zo anders dan alle andere yogastijlen die er zijn? Ik denk dat het antwoord op deze vraag alleen kan worden gegeven door degene die de yoga beoefent. De  volgende karakteristieken kunnen je daar misschien bij helpen – let op: ik deel hier geen wetenschap of vastgestelde definitie, ik deel in deze post wat ik onder somatische yoga versta, gebaseerd op mijn eigen ervaringen:

  • In somatische yoga beweeg je langzaam en heel aandachtig, alsof je een film vertraagd afspeelt, zodat je niets mist van de beweging als geheel. Je probeert de olifantenpaadjes als het ware te vermijden tijdens de oefeningen en zo word je je heel bewust van wat er gebeurt. Door langzaam en aandachtig te bewegen, bevind je je in een leerproces op het niveau van je motoriek. M.a.w.: je voert een dialoog met het zenuwstelsel dat de motorische zenuwen aanstuurt.
  • Door eenzijdige beweging, stress of ingesleten bewegingspatronen, kan het zijn dat sommige spieren niet meer kunnen ontspannen. Rekken en strekken kan dan even verlichting brengen maar verhelpen vaak niet het structurele probleem. Door aandachtig en langzaam spanning en ontspanning in het bewustzijn te brengen, leer je het lichaam (spieren) weer te ontspannen. 
  • Je beweegt vanuit het voelen, vanuit sensaties, en je bent niet bezig met hoe een beweging eruit moet zien, of hoe een houding eruit moet zien. In een bepaalde houding komen, is dan ook geen doel in somatische yoga. Zogenaamde alignment geef je vorm van binnen uit.  
  • In de somatische yogalessen die ik geef laat ik je daarom vaak zelfstandig, op je eigen ritme en tempo, een bepaalde beweging of flow ervaren en onderzoeken. De herhaling van de bewegingen hebben niet als doel om dieper te kunnen, of flexibeler te worden, wel om de beweging zelf gemakkelijker te laten worden. Je beoefent dus eigenlijk bewegen met gemak. 
  • Ons lichaam is een levend en bewegend geheel. Als je staat of zit, en je kijkt bijvoorbeeld naar boven, dan volgt er een response in de wervelkolom en in het bekken. Somatische yoga is voor mij een heel mooie vorm om onze meest natuurlijke bewegingspatronen te herontdekken en terug te vinden.   

 

 

   Sinds ik op deze manier yoga beoefen (mijn vaste docent is momenteel Pete Blackaby die zijn yoga “Intelligent Yoga” noemt, maar ik zag het eerste somatische licht via Lisa Petersen op Ekhart Yoga en diverse Feldenkrais-oefeningen), zit ik letterlijk beter in mijn vel en beweeg ik gemakkelijker. Dit merk ik vooral tijdens het wandelen, (ik wandel enorm veel), maar ook tijdens een pittige, meer actieve yogapractice. Ik beschouw somatische yoga dan ook als de perfecte / en ondertussen ook onmisbare – aanvulling op alle andere actieve en meer sportieve bewegingen die ik onderneem: yoga, pilates, fietsen, skeeleren, wandelen etc. 

 

Naast de fysieke winst, biedt somatische yoga - net als veel andere yogavormen - mij de mogelijkheid om mijn lichaam ten volste te kunnen en mogen bewonen. 

 

Omdat ik somatische yoga zo een mooie manier vind om met het lichaam bezig te zijn, geef ik deze stijl in de lessen die ik verzorg. 

 

Sinds de laatste lockdown geef ik iedere woensdagavond van half 9 tot half 10 een online les via Zoom. Als je een keer mee wilt doen, dan kun je me een bericht sturen. 

Op vrijdagochtend geef ik een les somatische yoga & yoga nidra bij YogaMoves. Hopelijk binnen niet al te lange tijd weer in de studio. 

 

Heb je zelf een ervaring, omschrijving of karakteristiek over somatische yoga, die je zou willen delen? Ik ben er heel benieuwd naar.

Reactie schrijven

Commentaren: 0