Leuk dat je hier bent.

Ik ben Astrid van Wesenbeeck, in 1974 geboren in Brabant en in Utrecht blijven hangen na een studie Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Vanaf de zomer van 2019 woon ik in Tienhoven - Oud Maarsseveen, een paar kilometer ten noorden van Utrecht. Ik ben het liefst in de natuur, en heb een diepe liefde voor poëzie.  

 

Een belangrijk thema in mijn leven is het vinden van richting. Ik heb ervaren dat het vinden van richting niet zo zeer uit denkprocessen volgt, maar juist meer uit het loslaten van het bekende en een initiatie in het onbekende. Yoga en meditatie zijn voor mij prachtige beoefeningen en methodes die helpen bij dat loslaten.    

Een ander belangrijk thema in mijn leven, is mijn eigen lichaam. In de tijd dat ik mijn lichaam beschouwde als een functionaliteit die mij in staat stelde om ervaringen op te doen, was ik verpletterd toen die functionaliteit het liet afweten. Maar juist dat moment, ik was toen midden dertig, was de ultieme uitnodiging van mijn eigen lichaam om terug naar huis te keren. En dat kon niet zonder alle mijlpalen die ik had geslagen en alle kaders, systemen en conditioneringen die ik had geïnternaliseerd, eerst grondig te onderzoeken. Niet met mijn denkkracht en niet door te doen, maar door te zijn en te voelen. Zo trad ik mijn Rijk in Stilte binnen en gaandeweg leerde ik dat ik daar altijd naar terug kan keren en dat ik zelfs nooit uit weg hoef als ik druk ben.  

 

Mijn eerste yogalessen volgde ik al lange tijd voor mijn lichaam me terug floot, bij Rob Obermeijer in Utrecht.  Daarna volgde ik een tijdje mijn eigen spirituele weg die ik voornamelijk vorm gaf door mantrameditatie, maar het was na die moeilijke periode dat ik mij realiseerde dat het roer echt om moest. Op dat moment ook was ik alle gevoel voor richting helemaal kwijt. En dan wordt het lastig navigeren.

 

Door mij te gaan verdiepen in onder andere het boeddhisme, ontdekte ik dat spiritualiteit juist ook in het lichaam begint, en dat we het lichaam kunnen ontwaken door het in beweging te brengen en vooral ook door alles wat in en door ons leeft, te voelen en te beluisteren vanuit vriendelijkheid en mildheid. Rond mijn 40ste pakte ik ook de fysieke yogabeoefening weer op. Deze keer bij Yoga Moves in Utrecht. Ik wist niet wat me overkwam toen ik mij had ingeschreven voor een redelijk intensieve vinyasales, maar ik voelde één ding heel duidelijk: nooit meer zonder. 

 

Later verdiepte ik mij in diverse stijlen van yoga en somatics (zoals de Feldenkraismethode) en begon ik mij steeds meer te interesseren in trauma en traumaverwerking via een lichaamsgerichte, body-mind benadering.     

 

Naast het lichaamswerk heb ik een fijne baan bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, waar ik mij inspan voor een betere verbinding tussen wetenschap en samenleving.  

Inspiratie

Omdat cursisten mij vaak vragen wat mijn inspiratiebronnen zijn, ben ik voornemens een bibliotheekje te ontwikkelen met voor mij inspirerende bronnen. De volgende methodieken, mensen en bronnen zijn voor mij zo belangrijk geweest, dat ik ze hier alvast wil noemen:  

 

iRest yoga nidra - ontwikkeld door Dr. Richard Miller, klinisch psycholoog, yogi en spiritueel leraar. In het iRest certification programma dat ik in 2019 heb afgerond, heb ik mij verdiept in trauma en in het onderzoeken en helen van trauma via een body-mind benadering. De vraag die voor mij centraal stond was: hoe kun je je via een meditatie veilig voelen in je lichaam als je geen of heel weinig herinneringen aan veiligheid hebt? Meer over iRest Yoga Nidra.

 

Somatic Exercises - een ultieme body-mind manier van bewegen waarmee je heel diep in je lichaam geraakt en body & mind opnieuw met elkaar verbindt via het onbewuste. Ook een manier van bewegen die dienstbaar is aan de structuur van je lichaam. Somatics en yoga-beoefening vormen voor mij een eenheid. Enkele van mijn inspirators zijn Moshe FeldenkraisDonna Farhi en Lisa Petersen. Een vraag die Donna Farhi stelde in een van de workshops die ik bij haar volgde luidt: hoe wil je kunnen bewegen en voelen als je 90 bent? Wat wil je dan nog kunnen doen? En zijn de oefeningen die je nu doet, dienstbaar aan dat verlangen?  

 

The Body Keeps the Score - boek van professor Bessel van der Kolk. Van der Kolk onderstreept het belang en vooral de kracht van de body-mind benadering in het helen van klein en groot trauma en depressie. The Body Keeps the Score is een geweldig boek dat gaat over hoe onze hersenen werken en hoe we ons lichaam kunnen terugvinden als een prachtig zelfregulerend geheel. Een veilige plek om te zijn. Het is een boek dat gaat over jou en mij. Ik raad het je ten zeerste aan om te lezen. De Nederlandse uitgave heet Traumasporen. The Body Keeps the Score is een gids voor mij geworden en de online trainingen van Bessel van der Kolk een studiewijze.

Het officiële gedeelte ;)