Mijn naam is Astrid van Wesenbeeck, ik ben in 1974 geboren in Brabant en in de omgeving van Utrecht blijven wonen na een studie Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Vanaf de zomer van 2019 woon ik samen met mijn vriend Oscar in het prachtige buitengebied van Tienhoven - Oud Maarsseveen, een paar kilometer ten noorden van Utrecht.
In de natuur ben ik op mijn best, voel ik vaak. In een volgend leven zou ik een boom willen zijn in een groot bos met vele boom- en diervrienden.
Lichaamswerk is mij niet met de paplepel ingegoten en ik durf te zeggen dat ik tot in mijn dertiger jaren, geen bewuste relatie had met mijn lichaam. Zelfs niet door enkele jaren yogabeoefening en meditatie, waarin ik zo terugkijkend vooral bezig was met ergens geraken wat onbereikbaar voelde en wat ik mij voorstelde als een staat van permanent geluk en daarbij behorende tevredenheid. Een paniekstoornis, een zware slaapstoornis en de woorden van mijn toenmalige psychotherapeut "je moet gaan leren voelen", brachten mij terug bij mijn lichaam, maar nu met een andere intentie: naar binnen met vriendelijke aandacht, ook al speelde zich in mijn lichaam vaak een drama af of voelde het juist leeg en onbewoond. Het was niet echt een fijne plek om te zijn.
Het werkelijk kunnen voelen en ervaren van mijn lichaam als een zelfregulerend en betrouwbaar thuis, leerde ik gaandeweg via onder (iRest) yoga nidra meditatie, co-meditaties, Feldenkrais oefeningen en een meer somatisch gerichte yoga.
Doordat ik mijn lichaam en mijn zenuwstelsel steeds beter leerde kennen èn begrijpen, en ik daardoor steeds gemakkelijker aanwezig en gegrond kon blijven, veranderde mijn lichaamsbewustzijn. Een paniekaanval waarin ik mijzelf eerder volledig verloor, werd bijvoorbeeld vervangen door een paniekaanval waarin ik mij vanuit gronding bewust kon zijn van lichamelijke sensaties zoals zweten, hoge hartslag en benauwdheid in de borst. Ik leerde om mijn bodymind te kalmeren, waardoor ik een beetje afstand kon gaan nemen van de ervaring, en daardoor kregen sensaties plots beter de kans om te komen en te gaan. Zo kon ik gaan ervaren dat alles een begin, een midden en een eind had en zo kon mijn lichaam vastgehouden energie gaan loslaten.
Ik constateerde na een tijdje dat bepaalde moeilijke reacties van mijn lichaam op triggers naar de achtergrond begonnen te verdwijnen en op een bepaald moment zelfs achterwege bleven. Waar ik eerder dacht dat ik met bepaalde lichamelijke fenomenen nu eenmaal moest leren leven, leerde ik inzien en ervaren dat niets in het lichaam gefixeerd en vastgesteld is. Door het zenuwstelsel steeds nieuwe imprints te bieden, bleek verandering mogelijk.
Mijn verlangen is om mensen te mogen helpen bij het volledig kunnen bewonen van hun lichaam zodat ze in het lichaam hun eigen innerlijke gids kunnen ontmoeten en een diep vertrouwen in zichzelf en in het eigen innerlijke referentiesysteem kunnen ontwikkelen.
Naast het lichaamswerk heb ik een fijne baan bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, waar ik mij inspan voor een betere verbinding tussen wetenschap en samenleving, en waar ik de organisatie help in het cultiveren van een onderzoekende, reflectieve en inclusieve houding. Het laatste doe ik als intervisiebegeleider.
De volgende methodieken, mensen en bronnen zijn voor mij zo belangrijk, dat ik ze hier speciale aandacht wil geven:
iRest yoga nidra - ontwikkeld door Dr. Richard Miller, klinisch psycholoog, yogi en spiritueel leraar. In het iRest certification programma dat ik in 2019 heb afgerond, heb ik mij verdiept in trauma en in het onderzoeken en helen van trauma via een body-mind benadering. De vraag die voor mij centraal stond was: hoe kun je je via een meditatie veilig voelen in je lichaam als je geen of heel weinig herinneringen aan veiligheid hebt? Een belangrijk onderdeel van het iRest Certification Traject, was het vaardig worden in het faciliteren van de Dyad; een co-meditatie waarin je leert luisteren, ruimte bieden en verkennen. Het proces van de dyad lijkt erg op de techniek Focussen van Eugene Gendlin. Meer over iRest Yoga Nidra.
Somatic education - een manier van bewegen en lichaamsbewustwording met invloeden van Moshe Feldenkrais, Thomas Hanna en Vanda Scaravelli. Docenten die een somatische, functionele benadering hebben en met wie ik momenteel live online oefen en van wie ik onbeschrijflijk veel leer, zijn Lisa Petersen, Catherine Annis en Peter Blackaby. Op hun websites vind je een aantal verwijzingen naar buitengewoon goede online lessen. Door het te doen, ervaar je het beste wat het is. Je bent ook welkom in een van de groepslessen die ik geef, of in een privéles bij mij thuis.
The Body Keeps the Score - het ondertussen beroemde boek van professor Bessel van der Kolk dat een gids voor mij is. Van der Kolk onderstreept het belang en vooral de kracht van de lichaamsgerichte benadering in het transformeren van klein en groot trauma en depressie. The Body Keeps the Score is een geweldig boek dat gaat over hoe we ons lichaam kunnen terugvinden als een prachtig zelfregulerend geheel. Een veilige plek om te zijn. Het is een boek dat gaat over jou en mij. Ik raad je ten zeerste aan om het te lezen. De Nederlandse uitgave heet Traumasporen.
Diploma's en certificering
Mijn persoonlijke lichaamsgerichte beoefening
Contact: post@astridvanwesenbeeck.nl