Introductie

Mijn naam is Astrid van Wesenbeeck, ik ben in 1974 geboren in Brabant en in de omgeving van Utrecht blijven wonen na een studie Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Vanaf de zomer van 2019 woon ik het prachtige buitengebied van Tienhoven - Oud Maarsseveen, een paar kilometer ten noorden van Utrecht waar ik momenteel ook mijn praktijk houd.  

 

Een belangrijk thema in mijn leven is het vinden van richting. Ik heb ervaren dat het vinden van richting niet zo zeer uit denkprocessen volgt, maar juist meer uit het loslaten van het bekende narratief en het onderzoeken van het onbekende. Yoga en meditatie zijn voor mij prachtige body-mind beoefeningen die helpen bij het loslaten en het onderzoeken.    

 

Een ander belangrijk thema in mijn leven, is het bewonen van mijn lichaam. 


Dit thema ontstond toen mijn lichaam in 2009 aangaf dat het genoeg was. Dit resulteerde in een depressie, angstaanvallen en een hardnekkige slaapstoornis. Juist deze periode, ik was toen midden dertig, bleek de ultieme uitnodiging van mijn eigen lichaam om naar binnen te komen. En dat ging niet zonder de juiste hulp. De instructie van mijn toenmalige psychotherapeut "je moet gaan voelen", hielp me niet en vergrootte zelfs de paniek. Want ik had geen idee hoe dat moest, voelen.  

 

Het werkelijk kunnen voelen en ervaren van mijn lichaam als een zelfregulerend en betrouwbaar thuis, leerde ik gaandeweg via onder andere yoga, yoga nidra meditatie, co-meditaties en oefeningen uit de somatic education traditie (waaronder Feldenkrais en Thomas Hanna). Al deze ingangen boden mij de gelegenheid om mij te bevrienden met lichamelijke sensaties zonder ervan weg te bewegen. De oefeningen zorgden er ook voor dat spieren spanning konden gaan loslaten.

 

De aanwezigheid van de ander heeft mij hier enorm bij geholpen.   

Doordat ik mijn lichaam steeds beter leerde kennen en ik er daardoor ook steeds gemakkelijker in kon verblijven, veranderde mijn lichaamsbewustzijn. Een paniekaanval waarin ik mijzelf eerder volledig verloor, werd bijvoorbeeld vervangen door een paniekaanval waarin ik mij bewust was van lichamelijke sensaties zoals zweten, hoge hartslag en benauwdheid in de borst. Ik leerde om een beetje afstand te kunnen nemen en daardoor kregen sensaties beter de kans om zich te voltrekken. Zo kon ik gaan ervaren dat alles een begin, een midden en een eind heeft. 

 

Ik constateerde na een tijdje dat bepaalde moeilijke reacties van mijn lichaam op triggers naar de achtergrond begonnen te verdwijnen en op een bepaald moment zelfs achterwege bleven. Waar ik eerder dacht dat ik met bepaalde triggers en lichamelijke reacties nu eenmaal moest leren leven, leerde ik inzien en ervaren dat niets in ons lichaam gefixeerd en vastgesteld is. Door het zenuwstelsel steeds nieuwe imprints te bieden, bleek verandering mogelijk.

Mijn verlangen

Mijn verlangen is om mensen te mogen helpen bij het kunnen bewonen van hun lichaam zodat ze in het lichaam hun eigen innerlijke gids kunnen ontmoeten en een diep vertrouwen in zichzelf en in het eigen referentiesysteem kunnen ontwikkelen.

 

Naast het lichaamswerk heb ik een fijne baan bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, waar ik mij inspan voor een betere verbinding tussen wetenschap en samenleving. 

Inspiratie

De volgende methodieken, mensen en bronnen zijn voor mij zo belangrijk, dat ik ze hier speciale aandacht wil geven:  

 

iRest yoga nidra - ontwikkeld door Dr. Richard Miller, klinisch psycholoog, yogi en spiritueel leraar. In het iRest certification programma dat ik in 2019 heb afgerond, heb ik mij verdiept in trauma en in het onderzoeken en helen van trauma via een body-mind benadering. De vraag die voor mij centraal stond was: hoe kun je je via een meditatie veilig voelen in je lichaam als je geen of heel weinig herinneringen aan veiligheid hebt? Een belangrijk onderdeel van het iRest Certification Traject, was het vaardig worden in het faciliteren van de Dyad; een co-meditatie waarin je leert luisteren, ruimte bieden en verkennen. Het proces van de dyad lijkt erg op de techniek Focussen van Eugene Gendlin. Meer over iRest Yoga Nidra.

 

Somatic education - een manier van bewegen en lichaamsbewustwording met invloeden van Moshe Feldenkrais en Thomas Hanna. Docenten die een somatische, functionele benadering hebben en met wie ik oefen en van wie ik leer, zijn Lisa Petersen en Peter Blackaby. Op de websites van Lisa Petersen en Peter Blackaby vind je een aantal verwijzingen naar buitengewoon goede online lessen. Door het te doen, ervaar je het beste wat het is. Je bent ook welkom in een van de groepslessen die ik geef, of in een privéles bij mij thuis.  

 

The Body Keeps the Score - het ondertussen beroemde boek van professor Bessel van der Kolk dat een gids voor mij is. Van der Kolk onderstreept het belang en vooral de kracht van de lichaamsgerichte benadering in het transformeren van klein en groot trauma en depressie. The Body Keeps the Score is een geweldig boek dat gaat over hoe we ons lichaam kunnen terugvinden als een prachtig zelfregulerend geheel. Een veilige plek om te zijn. Het is een boek dat gaat over jou en mij. Ik raad je ten zeerste aan om het te lezen. De Nederlandse uitgave heet Traumasporen. 

Persoonlijke & professionele ontwikkeling