Hallo,

Mijn naam is Astrid van Wesenbeeck. Ik ben in 1974 geboren in Brabant en ik ben na een studie Moderne Nederlandse Letterkunde in het buitengebied van Utrecht gaan wonen. 

 

Lichaamswerk is mij niet met de paplepel ingegoten en ik durf te zeggen dat ik tot in mijn dertiger jaren, geen bewuste, compassievolle relatie had met mijn lichaam. Zelfs niet door enkele jaren yogabeoefening en meditatie, waarin ik zo terugkijkend vooral bezig was met het op de juiste manier uitvoeren van ingewikkelde houdingen en ergens geraken wat ik mij voorstelde als een staat van permanent geluk en daarbij behorende tevredenheid. Een paniekstoornis, een zware slaapstoornis en de woorden van mijn toenmalige psychotherapeut "je moet gaan leren voelen", brachten mij terug bij mijn lichaam, maar nu met een andere intentie: naar binnen met vriendelijke aandacht, ook al speelde zich daar een drama af of voelde het juist leeg en onbewoond. Het was niet echt een fijne plek om te zijn. 

 

Het werkelijk kunnen voelen en ervaren van mijn lichaam als een zelfregulerend en betrouwbaar thuis, leerde ik gaandeweg via onder (iRest) yoga nidra meditatie, co-meditaties, Feldenkrais oefeningen en een meer op somatische educatie gebaseerde manier van yoga-beoefening. 


Doordat ik via de oefeningen de werking mijn zenuwstelsel steeds beter leerde kennen èn begrijpen, en ik daardoor steeds gemakkelijker aanwezig en gegrond kon blijven in het moment, veranderde mijn lichaamsbewustzijn en leerde ik mezelf op een nieuwe manier kennen en dragen. Een paniekaanval waarin ik mijzelf eerder volledig verloor, werd bijvoorbeeld vervangen door het gewaar kunnen zijn van akelige en onrustige sensaties zoals zweten, een hoge hartslag en pijn op mijn borst, vanuit een plek van gronding en een innerlijk gevoel van okee zijn. Ik leerde om mijzelf te kalmeren, waardoor ik een beetje afstand kon gaan nemen van de ervaring, en daardoor kregen sensaties plots beter de kans om te komen en te gaan. Zo kon ik gaan ervaren dat alles een begin, een midden en een eind heeft en zo kon ik moeilijke sensaties de ruimte bieden om door mij heen te bewegen. Dat voelde alsof mijn lichaam vastgehouden energie ging loslaten. 

 

Ik constateerde na een tijdje dat bepaalde moeilijke (vaak emotioneel beladen) reacties van mijn lichaam op triggers naar de achtergrond begonnen te verdwijnen en op een bepaald moment zelfs achterwege bleven. Waar ik eerder dacht dat ik met bepaalde fenomenen nu eenmaal moest leren leven, leerde ik inzien en ervaren dat niets in het lichaam gefixeerd en vastgesteld is. Door het zenuwstelsel steeds nieuwe imprints te bieden en door met mijn aandacht mindful en vriendelijk aanwezig te blijven, bleek verandering mogelijk. 

 

Het leven is er gewoonweg een stuk aangenamer door geworden. Dit vind ik nog steeds enorm bijzonder, omdat de buitenwereld niet aangenamer ís geworden; het is mijn binnenwereld die is veranderd en vanwaaruit ik op een andere, nieuwe manier naar de buitenwereld kijk. 

Mijn verlangen is dan ook om mensen te mogen helpen bij het volledig kunnen bewonen van hun lichaam zodat ze in het lichaam hun eigen innerlijke gids kunnen ontmoeten en een diep vertrouwen in zichzelf en in het eigen innerlijke referentiesysteem kunnen ontwikkelen.

 

Naast het lichaamswerk heb ik een fijne baan bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, waar ik mij inspan voor een betere verbinding tussen wetenschap en samenleving, en waar ik de organisatie help in het cultiveren van een onderzoekende, reflectieve en inclusieve houding. Het laatste doe ik als intervisiebegeleider en als coach.   

Inspiratie

De volgende methodieken, mensen en bronnen zijn voor mij zo belangrijk, dat ik ze hier speciale aandacht wil geven:  

 

iRest yoga nidra - ontwikkeld door Dr. Richard Miller, klinisch psycholoog, yogi en spiritueel leraar. In het iRest certification programma dat ik in 2019 heb afgerond, heb ik mij verdiept in trauma en in het onderzoeken en helen van trauma via een body-mind benadering. De vraag die voor mij centraal stond was: hoe kun je je via een meditatie veilig voelen in je lichaam als je geen of heel weinig herinneringen aan veiligheid hebt? Een belangrijk onderdeel van het iRest Certification Traject, was het vaardig worden in het faciliteren van de Dyad; een co-meditatie waarin je leert luisteren, ruimte bieden en verkennen. Het proces van de dyad lijkt erg op de techniek Focussen van Eugene Gendlin. Meer over iRest Yoga Nidra.

 

Somatic education - een manier van bewegen en lichaamsbewustwording met invloeden van Moshe Feldenkrais, Thomas Hanna en Vanda Scaravelli. Docenten die een somatische, functionele benadering hebben en met wie ik momenteel live online oefen en van wie ik onbeschrijflijk veel leer, zijn Larry Goldfarb, Lisa Petersen, Catherine Annis en Peter Blackaby. Op hun websites vind je een aantal verwijzingen naar buitengewoon goede online lessen. Door het te doen, ervaar je het beste wat het is. Je bent ook welkom in een van de groepslessen die ik geef, of in een privéles bij mij thuis.  

 

The Body Keeps the Score - het ondertussen beroemde boek van professor Bessel van der Kolk dat een gids voor mij is. Van der Kolk onderstreept het belang en vooral de kracht van de lichaamsgerichte benadering in het transformeren van klein en groot trauma en depressie. The Body Keeps the Score is een geweldig boek dat gaat over hoe we ons lichaam kunnen terugvinden als een prachtig zelfregulerend geheel. Een veilige plek om te zijn. Het is een boek dat gaat over jou en mij. Ik raad je ten zeerste aan om het te lezen. De Nederlandse uitgave heet Traumasporen. 

Relevante persoonlijke ontwikkeling

Diploma's en certificering 

 • Somatics (www.YogaMoves.nl, 2023) 
 • Deep Democracy Level I (www.HumanDimensions.nl)
 • `"De Polyvagaal Theory in therapie" met Deb Dana (www.uitgeverijmens.nl)  
 • Opleiding tot Lichaamsgericht Coach, ATMA Instituut Amersfoort (www.atma.nl) 
 • Advanced Master Program on the Treatment of Trauma, NICABM (www.nicabm.com) 
 • Somatic embodiment and regulation strategies, Collectively Rooted (www.collectivelyrooted.com) 
 • Foundations of Trauma and Neuroscience and the Frontiers of Trauma Treatment, Collectively Rooted (www.collectivelyrooted.com)
 • iRest Yoga Nidra certification programme (www.irest.org) 
 • Therpeutic Wisdom Training, Doug Keller (www.doyoga.com) 
 • Yoga Teacher Training, Yogamoves (www.yogamoves.nl) 
 • Nederlandse Taal & Cultuur, master in Moderne Letterkunde, Universiteit Utrecht (www.uu.nl) 
 • Lerarenopleiding Nederlands, Hogeschool Utrecht (www.hu.nl) 

Mijn persoonlijke lichaamsgerichte beoefening

 • Ik volg lessen bij Pete Blackaby, Intelligent yoga (www.intelligentyoga.co.uk) 
 • Ik volg lessen bij Catherine Annis, "Scaravelli Inspired yoga"  (www.catherineannisyoga.co.uk) 
 • Ik volg regelmatig Feldenkrais Awareness Through Movement lessen bij diverse leraren  
 • Ik volg regelmatig lessen en immersions in somatics, bij Lisa Petersen (www.living-yoga.ie)
 • Lezen is voor mij naast het doen de beste manier om te leren. Vijf boeken die een game changer voor mij waren en waarvan ik denk dat ze voor iedereen interessant zijn:
  • The body keeps the score, brain, mind and body in the healing of trauma, Bessel van der Kolk
  • De Polyvagaaltheorie en de transformerende ervaring van veiligheid, Stephen Porges 
  • De tijger ontwaakt & De stem van je lichaam, Peter Levine 
  • De body remembers & Revolutionizing trauma treatment, stabilization, safety and nervous system balance, Babette Rothschild