Leuk dat je hier bent.

Ik ben Astrid van Wesenbeeck, in 1974 geboren in Brabant en in Utrecht blijven hangen na een studie Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Vanaf de zomer van 2019 woon ik in Tienhoven - Oud Maarsseveen, een paar kilometer ten noorden van Utrecht. Ik ben het liefst in de natuur, en heb een diepe liefde voor meditatie.  

 

Een belangrijk thema in mijn leven is het vinden van richting. Ik heb ervaren dat het vinden van richting niet zo zeer uit denkprocessen volgt, maar juist meer uit het loslaten van het bekende narratief en het onderzoeken van het onbekende. Yoga en meditatie zijn voor mij prachtige beoefeningen en methodes die helpen bij dat loslaten.    

 

Een ander belangrijk thema in mijn leven, is het bewonen van mijn eigen lichaam. Dit thema ontstond toen mijn lichaam aangaf dat het genoeg was, wat resulteerde in een depressie, angstaanvallen en een hardnekkig slaapprobleem. En juist die periode, ik was toen midden dertig, bleek de ultieme uitnodiging van mijn eigen lichaam om terug naar huis te keren. En dat kon niet zonder alle mijlpalen die ik had bereikt en alle kaders, systemen en conditioneringen die ik had geïnternaliseerd, grondig te onderzoeken. Niet met mijn denkkracht en niet door te doen, maar door te zijn en te voelen, door het lichaam in te gaan en het lichaam te ontwaken. In deze periode ontstond een diepe liefde voor somatische oefeningen en yoga nidra meditatie. Ik trad mijn Rijk in Stilte binnen. 

Van yoga naar voelen naar trauma naar heelheid en weer terug

Mijn eerste hatha yogalessen volgde ik vlak na mijn studententijd bij Rob Obermeijer in Utrecht. Toch was de moeilijke periode waarin ik mezelf kwijt was, mijn werkelijke leermeester in het leren voelen, verwelkomen en doorleven. Via somatische yoga en yoga nidra meditatie, kwam ik in contact met mijn diepere wonden, en begon ik mij te interesseren in trauma en traumaverwerking via een lichaamsgerichte benadering. "The body keeps the score" van prof. Bessel van der Kolk, fungeert nog steeds als een van de belangrijkste gidsen voor me.   

Mijn verlangen

Mijn verlangen is om mensen te helpen bij het vinden van hun eigen innerlijke gids zodat ze een diep vertrouwen kunnen ontwikkelen in zichzelf en in het eigen innerlijke referentiesysteem. Mijn verlangen is ook om samen met mensen te ontdekken dat we niet "kapot" zijn als we erge dingen hebben ervaren. Mijn verlangen is om samen te voelen, te ervaren en in te zien, dat ons zenuwstelsel eigenlijk altijd voor ons aan het werk is en gericht is op overleven. En dat we het kunnen helpen om oude patronen, die ooit heel functioneel waren maar nu destructief zijn, te transformeren tot nieuwe, dienstbare patronen.     

 

Naast het lichaamswerk heb ik een fijne baan bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, waar ik mij inspan voor een betere verbinding tussen wetenschap en samenleving. 

Inspiratie

Omdat cursisten mij vaak vragen wat mijn inspiratiebronnen zijn, ben ik voornemens een bibliotheekje te ontwikkelen met voor mij inspirerende bronnen. De volgende methodieken, mensen en bronnen zijn voor mij zo belangrijk, dat ik ze hier alvast wil noemen:  

 

iRest yoga nidra - ontwikkeld door Dr. Richard Miller, klinisch psycholoog, yogi en spiritueel leraar. In het iRest certification programma dat ik in 2019 heb afgerond, heb ik mij verdiept in trauma en in het onderzoeken en helen van trauma via een body-mind benadering. De vraag die voor mij centraal stond was: hoe kun je je via een meditatie veilig voelen in je lichaam als je geen of heel weinig herinneringen aan veiligheid hebt? Meer over iRest Yoga Nidra.

 

Somatische yoga - een manier van yogabeoefening met invloeden van Moshe Feldenkrais en Thomas Hanna. Docenten die een somatische, functionele benadering hebben en met wie ik oefen en van wie ik leer, zijn Donna FarhiLisa Petersen en Peter Blackaby. Een vraag die Donna Farhi stelde in een van de workshops die ik bij haar volgde luidt: hoe wil je kunnen bewegen en voelen als je 90 bent? Wat wil je dan nog kunnen doen? En zijn de oefeningen die je nu doet, dienstbaar aan dat verlangen? Op de websites van Lisa Petersen en Peter Blackaby vind je een aantal verwijzingen naar buitengewoon goede online lessen. Door het te doen, ervaar je het beste wat het is. Je bent ook welkom in een van de groepslessen die ik geef.

 

The Body Keeps the Score - boek van professor Bessel van der Kolk. Van der Kolk onderstreept het belang en vooral de kracht van de lichaamsgerichte benadering in het transformeren van klein en groot trauma en depressie. The Body Keeps the Score is een geweldig boek dat gaat over hoe we ons lichaam kunnen terugvinden als een prachtig zelfregulerend geheel. Een veilige plek om te zijn. Het is een boek dat gaat over jou en mij. Ik raad je ten zeerste aan om het te lezen. De Nederlandse uitgave heet Traumasporen. The Body Keeps the Score is een gids voor mij geworden en de online trainingen van Bessel van der Kolk en traumadeskundigen als Stephen Porges, Pat Odgen, Deb Dana en Peter Levine, bieden een manier om mij hier verder in te verdiepen.

Het officiële gedeelte ;)