Yoga gebaseerd op somatische oefeningen

Met het woord somatisch wil ik aangeven dat ik het belangrijk vind dat je van binnen uit beweegt naar een vorm. Vanuit de wijsheid van je lichaam. Maar al te vaak worden bepaalde yogahoudingen voorgesteld als posities die hun werk doen mits je ze op de juiste manier uitvoert. Ik heb zelf ervaren dat dit schadelijk kan zijn voor mijn lichaam en dat het voor mijn lichaam fijner is om te bewegen vanuit aanwezige intelligentie. De vorm zelf wordt minder belangrijk en de ervaring, het gevoel, wordt leidend. 

 

Als ervaring en gevoel leidend worden, dan kun je gaan onderzoeken hoe je kunt gaan bewegen vanuit een gevoel van gronding, veiligheid en plezier. Hiervoor kan het enorm helpen om te vertragen. Hoe langzamer je beweegt hoe meer informatie je verzamelt, en hoe meer informatie je verzamelt hoe meer mogelijkheden je creëert voor jezelf.  

 

De oefeningen die ik aanbied, geven een mogelijkheid om je bewust te worden van wat er gebeurt in je lichaam zodra je bijvoorbeeld uit je comfortzone beweegt, of als je een rustige grondoefening doet. Je kunt je bijvoorbeeld bewust worden van onnodige (en vaak ingesleten) in- en spierspanning en van je response op activering in het lichaam, zoals een hogere hartslag. De oefeningen nodigen je uit om te vertragen, zodat je je van zoveel mogelijk details bewust wordt. Dit zorgt ervoor dat je lichaamsbewustzijn groeit, dat de motorische aansturing van je lichaam verbetert en dat je je zenuwstelsel beter leert kennen.  

 

De docenten die van grote invloed zijn op mijn manier van lesgeven, zijn Pete Blackaby van Intelligent Yoga (wekelijks online groepsles), Lisa Petersen van Living Yoga, (immersions & series), Bonnie Bainbridge Cohen van Body Mind Centering (via boeken en online aanbod) en Catherine Annis (wekelijks online groepsles). 

 

Je hebt het meeste baat bij yogabeoefening als je het regelmatig doet. Je kunt bij me terecht voor privésessies, maar je kunt je ook aanmelden voor een van de groepslessen die ik aanbied (zie onderaan pagina).   

Groepsles: YogaMoves Utrecht

Wekelijks op vrijdagochtend van 11:00 - 12:15 somatische yoga & yoga nidra (na een zogenaamde hotles dus in een verwarmde studio).

 

Voor het schema en deelname kijk op www.yogamoves.nl

Groepsles: Polderyoga

Bij voldoende deelnemers iedere maandagavond van 8 tot 9 in de Bethunepolder Tienhoven, Gemeente Stichtse Vecht. 

 

Als je wilt meedoen, neem dan contact met me op.

 

Je hebt je eigen mat nodig voor deze avond.  

Kosten: €12,50