Yoga gebaseerd op somatische oefeningen

Met het woord somatisch wil ik aangeven dat ik het belangrijk vind dat je van binnen uit beweegt met aandacht voor lichaamssensaties. Maar al te vaak worden bepaalde yogahoudingen voorgesteld als posities die hun werk doen mits je ze op de juiste manier uitvoert. Ik heb zelf ervaren dat dit schadelijk kan zijn voor mijn lichaam en dat het niet-dienende patronen niet verandert. Ik heb ervaren dat het voor mijn bodymind fijner is om te bewegen vanuit aanwezige intelligentie. De vorm zelf wordt minder belangrijk en de ervaring, het gevoel, wordt leidend. 

 

Als ervaring en gevoel leidend worden, dan kun je gaan onderzoeken hoe je kunt gaan bewegen vanuit een gevoel van gronding, veiligheid en plezier. Vertragen is hiervoor de sleutel. Hoe langzamer je beweegt, hoe meer informatie je verzamelt, en hoe meer informatie je verzamelt hoe meer mogelijkheden je creëert voor jezelf. Je brengt jezelf als het ware beter en helderder in kaart. Je gaat jezelf beter en scherper zien. Je kunt dit vergelijken met het zitten in een trein. In een langzame boemeltrein zie je meer details en leer je meer over het landschap dan in een sneltrein.

 

De oefeningen die ik aanbied, helpen je om onbewust gecreëerde spanningspatronen te veranderen. De techniek pandiculatie helpt hierbij: het bewust, langzaam een aandachtig aanspannen van reeds gespannen spieren, vervolges het langzaam en bewust verlengen van deze spieren, en tot slot het bewust navoelen van de sensaties die opkomen na deze ontspanning.

Naast deze oefeningen van verkorten en verlengen, die uit de Somatics traditie van Thomas Hanna komen, geef ik ook meer klassieke yogahoudingen vanuit de bredere lens van somatische educatie. In de beoefening van de yogahoudingen, waarbij het accent ligt op de beweging ernaartoe en er weer vandaan, vraag ik je steeds je te oriënteren op sensaties van gronding en vloeiend en gemakkelijk bewegen. Op deze manier kom je tot heldere, innerlijke alignment. De oefeningen bieden de mogelijkheid om je bewust te worden van onnodige inspanning, die vaak vanuit diepgewortelde patronen aanwezig is en in stand wordt gehouden. Alle oefeningen nodigen je uit om te vertragen, zodat je je van zoveel mogelijk details bewust wordt. Dit zorgt ervoor dat je lichaamsbewustzijn groeit, dat de motorische aansturing van je lichaam verbetert en dat je je met meer gemak kunt bewegen.   

 

Mijn verlangen is dat meer mensen met een ontspannen bodymind door het leven navigeren. Een ontspannen lichaam geeft een andere boodschap aan de hersenen dan een gespannen en gestresseerd lichaam. In ontspanning is er meer ruimte voor empathie en compassie en meer oog voor het grotere geheel. Een ontspannen bodymind biedt meer ruimte voor het onderzoeken wat je bezig houdt, wat je moeilijk vindt in het leven, of hoe je je leven invulling wenst te geven.  

 

De docenten die van grote invloed zijn op mijn manier van lesgeven, zijn Pete Blackaby van Intelligent Yoga (wekelijks online groepsles), Lisa Petersen van Living Yoga, (immersions & series), Bonnie Bainbridge Cohen van Body Mind Centering (via boeken en online aanbod) en Catherine Annis (wekelijks online groepsles). 

 

Je hebt het meeste baat bij yogabeoefening als je het regelmatig doet. Je kunt bij me terecht voor privésessies, maar je kunt je ook aanmelden voor een van de groepslessen die ik aanbied (zie Agenda).